Rozbor vody pitné
Nevíte-li si rady, který rozbor zvolit, zde je krátký návod na správný výběr.1. Krácený rozbor pitné vody dle 252/2004 Sb. - podzemní zdroj
Tento rozbor je požadovaný pro účely sledování kvality pitné vody komerčních objektů, kolaudace soukromých objektů a kontroly jakosti vody ve vrtech a studnách. Pro účely kolaudace, je nutné provést i akreditovaný odběr naší vzorkovací skupinou.
Fyzikálně-chemické parametry:
pH, barva, zákal, pach, chuť, el. vodivost (konduktivita), chlor volný, CHSKMn neboTOC, železo, dusitany, dusičnany, amonné ionty,
Mikrobiologické parametry:
koliformní bakterie, počet kolonií při 22°C a 36°C, Escherichia coli
Podrobnější popis je uveden v detailu každého produktu (např. kdy jsou součástí rozboru další parametry – hliník, mangan; kdy naopak není nutno sledovat volný chlór atd.)
2. Krácený rozbor pitné vody dle 252/2004 Sb. - povrchový zdroj
Rozbor je vhodný pro pitné vody upravované přímo z povrchových zdrojů, nebo pro vody z podzemních zdrojů ovlivněnými povrchovými vodami, např. přehradní zdroj. Pro účely kolaudace, je nutné provést i akreditovaný odběr naší vzorkovací skupinou.
Fyzikálně-chemické parametry:
pH, barva, zákal, pach, chuť, el. vodivost (konduktivita), chlor volný, Mn neboTOC, železo, dusitany, dusičnany, amonné ionty
Mikrobiologické parametry:
koliformní bakterie, počet kolonií při 22°C a 36°C, Escherichia coli, Clostridium, mikroskopický obraz (abioseston, živé organismy, počet organismů)
Podrobnější popis je uveden v detailu každého produktu (např. kdy jsou součástí rozboru další parametry – hliník, mangan; kdy naopak není nutno sledovat volný chlór atd.)
3. Úplný rozbor pitné vody dle 252/2004 Sb.
Provádí se pro výrobce a distributory pitné vody, pro provozovatele ubytovacích a stravovacích zařízení a také pro jiné komerční objekty s vlastním zdrojem pitné vody. V případě úplného rozboru obvykle bývá požadován akreditovaný odběr.
Fyzikálně-chemické parametry:
pH, barva, zákal, chuť, pach, el. vodivost (konduktivita), chlor volný, tvrdost vody, vápník, hořčík, železo, mangan, stříbro, sodík, hliník, arsen, beryllium, chrom, kadmium, měď, antimon, nikl, rtuť, selen, olovo, bor, uran, amonné ionty, dusičnany, dusitany, chloridy, sírany, fluoridy, celkové kyanidy, bromičnany, chlorečnany, chloritany, CHSKMn, TOC, chlorované uhlovodíky, PAU, benzen, BTEX, pesticidní látky a jejich relevantní metabolity, trihalomethany
Mikrobiologické parametry:
počet kolonií při 22°C a 36°C, enterokoky, Escherichia coli, koliformní bakterie, Clostridium perfringens, mikroskopický obraz (abioseston, počet organismů, živé organismy)